Andreas Asärdius gillar inte bullret. Foto: Jan Soja/P4 Skaraborg Sveriges Radio
LIDKÖPING

Flygbuller har blivit fall för regeringen

”Man får fortsätta att skriva och skriva...”
1:47 min

I tolv år har Andreas Asärdius vädjat till Försvarsmakten att göra nåt åt bullret vid flygflottiljen F7 i Såtenäs. Nu frågan hamnat hos regeringen.

Andreas Asärdius jobbar natt på Volvo Aero i Trollhättan där han sätter ihop jetmotorer. På dagarna kan han inte sova på grund av ljudet från dem. Bullret hörs dagligen hos familjen i det lilla huset utanför Tun. Något så enkelt trivialt som ett telefonsamtal är inte heller helt lätt för familjen.

– Är det någon som ringer oss, så får de vänta på att planet flyger iväg.

Värre än gjorda mätningar
Enligt de digitala bullermätningarna hamnar Asärdius hus utanför F7:s bullerzon. Asärdius har dock länge hävdat att det faktiska bullret i hans hus är värre än vad mätningarna visar, och vädjat till försvaret om en mätning på hans tomt. Något som försvaret inte har gått med på. Därför har Asärdius, tillsammans med ett 20-tal andra hushåll i området, överklagat det senaste beslutet från generalläkaren inom Försvarsmakten. Nu hamnar det på miljödepartamentets bord.

– Det känns tungt att det ska behöva gå så här långt.

– Man ser inte så ljust på det, när man har grejat med det i 12 år. Men man får väl fortsätta hoppas, säger han.

Kan visa fel
Johan Berglund som är generalläkare inom försvarsmakten, medger att de uppmätta bullervärden vid F7 inte alltid är korrekta.

– Nej, jag skull tro att de inte alltid överensstämmer med verkligheten, ränsen är satt efter en beräknad nivå inte efter en verklig.

Försvarsmakten har anlitat ett konsultföretag som tar fram en modell för bullret som uppkommer när ett plan flyger förbi. Enligt modellen får planet inte låta mer än 90 decibel inomhus.

"Världen är inte rättvis"
Den baseras på insamlat data från flygrutter och väderförhållanden och kan därför visa sig vara felaktig. Jan Klang är projektledare för bulleråtgärder på F7 och han har förståelse för att det upprör så många, men menar att gränsen måste dras någonstans.

– Jag som människa kan ju inte känna skillnad på om det är 89 decibel eller 91 decibel, men gränsen går vid 90 decibel.

Är det rättvist?
– Det finns ingen rättvisa i världen, det kan man inte få till hundra procent. Det är ju otur att man bor tio meter utanför gränsen, men någonstans måste gränsen gå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".