1 av 2
Foto: Jessica Gow / SCANPIX
2 av 2
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
försäkringskassan sparar

Minister bryr sig inte om servicekontor

”De bestämmer, vi lägger oss inte i”
1:19 min

Försäkringskassan planerar att stänga servicekontor, men det rör inte socialförsäkringsministern Ulf Kristersson, säger han.

Sparbetinget gäller men hur pengarna sparas vill ministern inte recensera, säger han vid ett besök i Skaraborg idag.

– Jag säger ingenting om det förslaget. Vi lägger oss inte i hur försökringskassans ledning organiserar sin verksamhet.

Vill lägga ner kontor
300 miljoner kronor ska försäkringskassan spara. Det har varit bestämt sedan länge. Försäkringskassans förslag på hur besparingen ska ske, som nyligen blev offentliggjort, innebär att alla kontor med drop-in service försvinner.

Sådana finns idag i tolv av Skaraborgs femton kommuner, alla utom Töreboda, Grästorp och Gullspång. 2013 ska de alla vara stängda enligt förslaget.

– Vi har begärt att försäkringskassan ska komma tillbaks med en handlingsplan som säkerställer att de håller sig innom de ramar som riksdagen beslutet. Det är inte min uppgift som statstråd att orgainisera försäkringskassans interna arbete, säker socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Kritik från flera håll
P4 Skaraborg har under dagen fått flera reaktioner om hur de som inte har teknikkunskaper eller ens har råd att skaffa en dator, ska kunna få hjälp. Men socialförsäkringsministern anser inte att det är hans uppgift att svara de som är oroliga.

– Nej, inte av mig får de inga svar utan försäkringskassan får själva svara för de beslut som deras organisation tagit fram.

Läs tidigare rapportering:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".