Stefan Westergren hotades till livet och hade ingenstans att vända sig. Foto: Linnéa Frimodig.
Vara/Skaraborg

Hotade politiker får inget stöd

"Han sa att jag skulle dö"
1:45 min

Skaraborgs största kommuner saknar rutiner för säkerheten runt politiker som utsätts för hot. I Vara kommun ska en plan nu upprättas efter att socialnämndens ordförande Stefan Westergren och hans familj hotats till livet.

Stefan Westergren har varit politiker i många år. Det är inte ovanligt att folk ringer och har åsikter, berättar han. Men han har aldrig tidigare hotats till livet.

Hoten mot honom blev så allvarliga att han och familjen inte vågade sova hemma under några dagar i februari.

– Det var en man som befann sig i affekt efter en tragisk händelse. Han ställde mig som ansvarig för det inträffade. Han menade att jag skulle dö på ett eller annat sätt då, säger Stefan Westergren.

Fanns ingen att ringa
Efter hoten visste han först inte vart han skulle vända sig för att få råd och stöd.

– Vart ska man ringa, hur ska man bära sig åt och så här. Vi har ju sekretessen också, så man kan ju inte ringa vem som helst.

I Vara saknas helt rutiner för hur man hanterar såna här situationer. Så ser det ut i flera av Skaraborgs kommuner. Även de större som Skövde, Lidköping och Falköping saknar riktlinjer för hur man hanterar hot mot förtroendevalda.

Något som Vara nu arbetar fram efter händelsen mot Stefan Westergren.

Hur mår ni idag?

– Vi har nog kommit över det värsta, men det tar ett tag innan det släpper, säger Stefan Westergren och hans familj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".