Folkölsavgift sänks i Falköping

Lanthandlaren Kent Strängbys protester mot avgiften för att få sälja folköl ser ut att ge resultat. Falköpings kommun överväger nu att införa en avgift som bygger på hur mycket öl som säljs - istället för en enhetsavgift för alla.
Sen årsskiftet ska kommunerna ta ut en avgift av alla handlare som säljer folköl. För de pengarna ska handlarna kontrolleras - så att de inte säljer öl till minderåriga. Falköpings kommun tänkte från början ta ut en avgift på tusen kronor av alla som sålde folköl. Men mot dessa planer protesterar lanthandlaren Kent Strängby utanför Falköping. I hans fall skulle avgiften motsvara hälften av de tvåtusen kronor, som han tjänar per år på ölet. Samtidigt skulle de större livsmedelsbutikerna som säljer flerdubbelt så mycket öl komma undan med en lika stor avgift. Men nu ser det ut som Falköpings kommun backar på sina planer. Om en så kallad differentierad avgift istället klubbas igenom så blir kommunen en av de första i landet med en sådan. Avgiften ska i så fall baseras på hur mycket öl handlaren säljer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".