1 av 2
Lastbilschaufförerna Ingemar Joby och Torbjörn Freij. Foto: Jens Prytz P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
De drabbade chaufförerna måste ha bättre skyddsnät, anser Thomas Morell. Foto: Jens Prytz/ P4 Skaraborg Sveriges Radio
TRAFIKEN I SKARABORG

Självmord bakom frontalkollisioner

Drabbad chaufför: "Psykiskt hänger det kvar"
1:49 min

Kollisioner mellan lastbilar och personbilar, där självmord misstänks ligga bakom trafikolyckan, är ett stort problem för yrkeschafförer. Nu ska åkeriföretagen öka beredskapen för att ta hand om chaufförerna när det inträffar.

Redan i år har tre fall av misstänkta självmord i trafiken inträffat i Skaraborg. De chaufförer som har drabbas tvingas bära med sig upplevelsen och minnena resten av livet.

- Jag pratar ju med förare som har råkat ut för det här för över 30 år sedan. Man påminns varje gång en sådan här olycka inträffar, trots att det har gått 30-35 år finns minnena kvar, som påverkar en, säger Thomas Morell, regionchef för Sveriges Åkeriföretag i Skaraborg.

Har du varit med om att chaufförer har slutat efter att ha varit med om det?
- Det har hänt. Man har valt att lämna yrket, för man vill inte vara med om det här igen.

"Det var en chock"
Ingemar Joby och Torbjörn Freij, som arbetar på ett åkeri i Hova, var inblandade i en självmordsolycka år 2006, när de var på jobb i Norge.

– Vi körde från Kongsvinger mot svenska gränsen. Då kom det en bil rätt över vägen och in i fronten på oss. Det var en chock för bilen kom väldigt fort. Han körde på sin sida, men precis i ögonblicket då vi möttes styrde han över vägen och det blev en riktig smäll.

Minnet från olyckan finns kvar
Polisutredningen efter olyckan visade att det rörde sig om ett självmord. Och även om det stod helt klart att de båda lastbilschafförerna inte hade någon skuld i olyckan, så har den satt djupa spår hos dem båda.

– Psykiskt hänger det kvar. När man kör samma vägsträcka till exempel, så kommer minnena tillbaks.

Sveriges Åkeriföretag i Skaraborg har nu reagerat på att det bara under årets första två månader har varit tre olyckor i Skaraborg, där självmord kan vara orsaken.

Stöttar arbetskamrater som drabbats
Nu ska två chaufförer utbildas till så kallade kollegehjälpare, som ska stötta arbetskamrater som råkat ut för frontalkollisioner med bilister.

– Det är nog väldigt bra att det finns personal runt omkring så att det kommer fram att chauffören är oskyldig.

Enligt statistik från Socialstyrelsen varierar antalet självmord i trafiken för varje år. Sedan 1999 har det legat mellan två och tio stycken i hela landet.

Men mörkertalet är mycket stort, eftersom självmord i trafiken är svårt att konstatera. Nu måste det till ett skyddsnät för de chafförer som har drabbas, konstaterar Thomas Morell.

- Nu har vi ju tre olyckor på kort tid som har drabbat förare. Vi måste ha en beredskap för att ta hand om det här, och handskas med de som är drabbade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".