1 av 2
Elenor Bengtsson. Foto: Erik Holmlund P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Turid Inghammar i Skara. Foto: Emma Svensson/P4 Skaraborg, Sveriges Radio
FÖRSÄKRINGSKASSAN

Elenor om livet som utförsäkrad

”Vi hoppas kunna påverka systemet”
1:23 min

Svenska kyrkan tar nu strid för de människor som blivit utförsäkrade. Skara stift har startat ett upprop mot utförsäkringarna av sjuka. Elenor Bengtsson är själv utförsäkrad och berättar om hur livet präglas av ovisshet och ekonomiska bekymmer.

Turid Inghammar är stiftsdiakon i Skara och hoppas att kyrkans uppror kan leda till en förändring för de människor som har det jobbigt.

– Vi hoppas att vi ska kunna påverka sjukförsäkringssystemet, så att människor inte blir utförsäkrade.

"Måste göra något"
Långtidsarbetslösa och personer som utförsäkrats från sjukförsäkringen får det allt tuffare ekonomiskt och kyrkan vill vara med och påverka.

– I våra vigningslöften har vi faktiskt lovat att vi ska stå på de svagas sida. När vi ser att människor i samhället mår dåligt och de kommer till oss, då måste vi verkligen agera. Vi måste göra något, säger Turid Inghammar.

Elenor Bengtsson från Hällekis fick 2009 diagnosen ME/Cfs som är en ovanlig kronisk neurologisk sjukdom. Arbetsförmedlingen räknar henne inte vara i skick nog att vara arbetssökande. Samtidigt tog hennes sjukförsäkring från försäkringskassan slut i tisdags i förra veckan.

Upplever otrygghet
Den situation som hon nu hamnat i beror på ett systemfel tycker Elenor Bengtsson.

– Det här är inte ett värdigt sätt att hantera sjuka människor. Det går ju inte att planera någonting. Jag vet inte när jag får pengar igen... Jag upplever att skyddsnätet och tryggheten är ganska söndertrasad

Annika Eklund som är kristdemokrat och riksdagsledamot, menar att systemet har blivit bättre, men att det fortfarande finns saker att förbättra.

– Jag tycker att försäkringen svartmålas alldeles för mycket, för många människor har ju faktiskt blivit hjälpta. Men det finns problem, till exempel behöver vi fler undantag.

Framtiden oviss för familjen
Som ensamstående mamma är ovissheten om hur det ska bli i framtiden tung för Elenor Bengtsson.

– Min dotter kom en dag och sa "Mamma, mamma, när vi får pengar igen kan vi inte köpa remouladsås till mina fiskpinnar då?" Det säger en del. 15 kronor för en flaska, men man kan inte fixa det.

Erik Holmlund
erik.holmlund@sr.se
Emma Svensson
emma.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".