Är rädd för klåfingrighet. En kvinna inom Skövde kommun slår larm om brister i kommunens sekretesskydd. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix.
SKÖVDE

Brister i sekretessen hos kommunen

"Det är extremt känsliga uppgifter som finns där"
1:16 min

Ett personnummer är allt som behövs för att obehöriga personer ska kunna läsa mycket känsliga sekretessuppgifter om andra människor. Inom Skövde kommun fungerar inte sekretesskyddet, hävdar en anställd som nu slår larm.

Det var när Karin gick en kurs som hon upptäckte att obehöriga handläggare kan läsa mycket känslig information om personer som har rätt till stöd enligt Lagen om stöd och service (LSS). 

Karin, som egentligen heter något annat, trodde inte att det var sant.

– Personer som jobbar inom LSS ska bara vara behöriga att se uppgifter om personer som de jobbar med. Men det visade sig att helt obehöriga kan söka på ett personnummer och se läkarutlåtanden, utredningar och i princip allt om en person - trots att det ska vara sekretess. Jag blev chockad när jag fick reda på det här! Det är ju extremt känsliga uppgifter.

Överväger att anmäla
Karin funderar på att anmäla det hon upptäckt till Socialstyrelsen och hoppas att Skövde kommun ska låsa systemet, så att LSS-handläggare bara har tillgång till uppgifter om fall de arbetar med. 

Klara Henley på Socialstyrelsen säger till P4 Skaraborg att om uppgifterna stämmer att sekretessen brister på det sätt som beskrivits, så kan det vara ett brott mot paragraf 21 a i Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

– Där framgår det att handlingar som rör enskilda personliga förhållanden ska förvaras så att obehöriga inte får tillgång till dem. 

Personalens eget ansvar
Lennart Hagberg, som är chef på omvårdsnadsförvaltningen i Skövde, betraktar detta som ett allvarligt problem. Men det är de anställdas eget ansvar att inte gå in och läsa sekretessbelagda uppgifter, säger han.

– Jag blir både orolig och bekymrad över detta, men jag vill ändå poängtera att sekretesslagen är det som gäller. Det är inte datasystemet i sig som ska avgöra om man som personal går in och läser, utan det är sekretesslagstiftningen som alla anställda vet om och har skrivit på.

Enligt Lennart Hagberg kan det röra sig om ett fel i datasystemet.

– Tydligen har det visat sig att det går att komma in genom en bakdörr. Vi har kontaktat it-företaget och de blev förvånade och kände inte till detta. Men man ska vara klar med att man inte kan komma in på detta om man inte är anställd i kommunen och vi loggar detta. Vi kan se exakt vilka som varit inne i systemen.

Nytt datasystem på gång
Nu ska kommunen alltså undersöka hur det kunde hända. Dessutom kommer datassystemet att bytas ut runt årsskiftet. På så sätt ska risken för liknande fel minska.

– I den upphandling som pågår kommer vi att få ett nytt system som är mycket bättre, det har ju skett en del sedan det senaste köptes in. Så det kommer ske en klar förbättring.

 Emma Svensson
emma.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".