Cecilia Widegren möter afghaner. Foto: Försvarsmakten
SKARABORG/AFGHANISTAN

Widegren och Juholt i Afghanistan

"Vi har besökt de olika patrullerna"
1:52 min

Riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) är just hemkommen från en resa till Afghanistan där hon och andra politiker besökte de svenska trupperna. Med på resan var också högaktuelle Håkan Juholt - som Widegren fick möjlighet att gratulera.

Cecilia Widegren, vice ordförande i rikssdagens försvarsutskott, var en av åtta riksdagsledamöter som besökte den svenska campen i Mazar e Sharif.

Såg svenska styrkans insatser
Widegren och de andra politikerna fick möjlighet att träffa afghaner i deras vardag och på nära håll se hur de svenska trupperna arbetar.

I maj kommer nästa svenska styrka ner till Afganistan. Styrkan består av många skaraborgare: runt 120 personer från P4, K3 och Trängregementet.

Cecilia Widegren fick under resan inblick i vad som väntar de svenska soldater som ska åka och byta av dagens styrka, berättar hon.

– Jag har dels varit med soldaterna i deras olika aktiviteter och jag har sett minröjarna i deras arbete. Vi har också besökt de olika patrullerna som finns utanför campen. Jag hade möjlighet att träffa ett 25-tal kvinnor som beskrev sitt hopp och sina förväntningar inför framtiden.

Fick dela tält med Håkan Juholt
Med på resan var också partiledaren Lars Ohly (V), Christer Winbäck (FP) från Skövde och den man som föreslagits som ny ledare för Socialdemokraterna - Håkan Juholt.

Denne högaktuelle man fick Cecilia Widegren dela tält med i Afghanistan. 

– Det är klart att de här dagarna var väldigt spända för Håkan. Vi hade ju ingen kontakt med Sverige och fick inte ta med våra mobiltelefoner. Så när han fick budet på flygresan hem var jag den första att krama om honom och gratulera honom till det starka stöd som han ändå fått av sina partidistrikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".