1 av 2
Explosion i kärnkraftverket Fukushima. Foto: NTV/Scanpix.
2 av 2
Linus Zetterlund och Mai Tanaka bor i Osaka. De har under eftermiddagen besökt flera tempel i staden där människor samlas. Foto: Privat
Jordskalvet i Japan

Oro för härdsmälta

Linus Zetterlund: ”Det är klart det är mycket oro”
1:03 min

Japans strålskyddsmyndighet befarar nu härdsmälta i en av reaktorerna norr om Tokyo. Före detta skövdestudenten Mai Tanaka bor i Osaka med sin sambo Linus Zetterlund. De följer nyheterna med oro.

Nyheten om härdsmälta oroar folk i Japan idag. En explosion har hörts, och tusentals människor har evakuerats.

– Om det verkligen händer är det ju mycket farligt, säger Mai Tanaka som kl 17:15 lokal tid befann sig i ett tempel tillsammans med sin sambo Linus Zetterlund från Örebro.

– Det är klart det är mycket oro. Men vi bor ju 60 mil från händelsernas centrum så det drabbar ju inte oss fysiskt, säger Linus Zetterlund.

Vad är det för stämning bland folk idag?
– Människor är ledsna, men ändå hjälpsamma. De hjälper till med att skicka mat och vatten. Många företag hjälper till, till exempel med gratis internet. All försöker verkligen hjälpa till, säger Mai Tanaka.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".