Pokersajt ställs inför rätta

1:45 min

Idag inleddes den omfattande rättegången mot tre män med kopplingar till Skaraborg, som misstänkts för grova skattebrott och bokföringsbrott.

Det handlar om den tidigare pokerspels-sajten multipoker.com som männen drivit, och som enligt åklagaren Erica Sommerfors gett intäkter som inte kunnat beskattas.

– Det jag menar är att man har bedrivit verksamheten i Sverige. Och sedan har man medvetet undanhållit den från staten, man har inte redovisat de intäkter man har haft i bolaget. Det här är tre affärsmän – så jag menar att de har förstått att det inte går att göra på det viset, och det är väldigt mycket pengar det handlar om.

Server i indianreservat
Enligt åklagaren har sajtens datorer funnits i indianreservatet Kahnawake i Kanada, pengarna har hamnat på skatteparadiset Jungruöarna, men verksamheten har styrts från Skara, och företagarna är därför skyldiga att betala skatt i Sverige.

Männens advokater håller inte med. De har alla hävdat att de tre åtalade inte är skyldiga till något brott, eftersom all verksamhet funnits utomlands. Det blir nu upp till tingsrätten att bedöma vem som har rätt, när en stor mängd bevisning gås igenom.

En kartong med en halv meter papper ställdes på rättens bord innan rättegången inleddes.

På gott humör
Tre män i fyrtioårsåldern med kopplingar till Skaraborg, varav två numera bor utomlands, satte sig vid de åtalades bord. De fick höra åklagaren förklara hur männen tillsammans ska ha lurat staten på strax över 27,5 miljoner kronor.

Trots anklagelserna var de åtalade vid gott humör.

Om männen fälls, så kan det handla om fängelse i flera år, men det är ännu långtifrån klart, säger Erica Sommerfors.

– Vi får se vad som kommer fram på den här förhandlingen. Och det är naturligtvis så att jag ska styrka det jag påstår, och kommer det fram nya omständigheter som inte vi har vetat om innan som gör att de misstänkta inte längre ska vara misstänkta så ska ju rättvisan ha sin gång.

Sten Lillieström

0500-77 30 16
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista