Facket oroas av bemanningstrend

1:41 min

Metallfacket oroas nu för följderna av allt mer inhyrd personal. Enligt bemanningsbranschen så väntas 2011 bli ett rekordår.

Mikael Hernborg är klubbordförande på Swegon i Kvänum, och han har kunnat se hur företaget ökat andelen inhyrda efter varselvågen 2008.

– När krisen kom fick vi säga upp tillsvidarepersonal, säger Mikael Hernborg.

Vad hände sedan?

– Istället blir det visstid eller bemanningsföretag man tar in , säger Mikael Hernborg.

Så som det har blivit på Swegon, så har det blivit också på många andra arbetsplatser. Och enligt siffror från bemanningsbranschen kommer den utvecklingen att fortsätta.

På ventilationsföretaget i Kvänum är idag var åttonde anställd inhyrd, och Mikael Hernborg tror att sådant kan få effekter.

– Som inhyrd vågar man helt enkelt inte säga vad man tycker för att man är rädd för vad det ska ge för effekter.

Daniel Morin jobbar också på Swegon, men på andra villkor. Han är en av de som fått sämre anställningstrygghet och lägre lön, sedan han fick sparken och nytt jobb genom ett bemanningsföretag. Han gillar sin arbetsplats, men håller med om att det inte alltid känns bra att vara inhyrd.

-- Man vet inte när man får gå eller när det blir fortsatt. Man kan liksom inte planera någon längre tid framöver säger Daniel Morin.

Och trots att både fackklubben och bemanningsanställda tycker att deras företag tar bra hand om personalen, finns det tillfällen när det blir tydligt att det är skillnad på folk och folk, säger Daniel Morin. Bland annat vid senaste julfesten.

– De som var Swegonanställda blev bjudna på festen, och inte vi. Ändå säger de att de ska behandla alla lika, säger han.

Sten Lillieström

0500-77 30 16
sten.lilliestrom@sr.se

Politisk debatt om bemanningsbranschen

Efter vår rapportering om den stora ökningen av antalet jobb i bemanningsföretag möttes riksdagsledamöterna Cecilia Widegren (M) och Patrik Björck (S) i en debatt. "En ökad reglering av visstidsanställningar behövs," sa Björck. "Då får vi färre jobb," svarade Widegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista