jordbruk

Svenskmärkning ska rädda grisbönderna

Före sommaren ska handeln ha tagit fram en svenskmärkning för charkuterivaror. Det har branschen kommit överens om som åtgärd för att rädda grisbönderna.

Det var igår som ICA, KF, Axfood, LRF och Svenskt kött överens om svenskmärkningen under en hearing. Märkningen ska presenteras före sommaren.   

Löftet är en reaktion på den pågående krisen för svenska bönder. Bara i januari lades tre grisgårdar ner varje dag och branschen räknar med att en femtedel av gårdarna kan komma att vara borta innan året är slut.

Allt ska märkas
Märkningen ska göra det enkelt att se att köttet kommer från Sverige och den ska finnas även på varor som idag saknar märkning, såsom till exempel smörgåspålägg. 

Enligt branschen kan svenskmärkningen innebära överlevnad för hundratals gårdar i och med att märkningen kan öka efterfrågan. 

– Det är oerhört glädjande att handeln och köttbranschen delar uppfattningen att det måste bli tydligare för konsumenterna var köttet kommer ifrån. Överenskommelsen är ett stort framsteg som gagnar bådekonsumenter och bönder, säger Lars-Göran Pettersson, ordförande för LRF, i ett pressmeddelande."

"Nystart"
Branschorganisationen Svenskt Kött tror att Märkeslyftet kan innebära en vändning för köttbönderna.

– Vi möter konsumenternas efterfrågan på tydlig svenskmärkning. Låt oss se detta som en nystart för svenskproducerat kött i charkdisken, kommenterar Maria Forshufvud, VD för branschorganisationen Svenskt Kött.

Tipsa oss

Tel: 0500-773010.

nyheterna.skaraborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista