Dementa i Mariestad får flytta

Ett av Mariestads boende för senildementa - Solgläntan på Johannesbergsområdet - kan komma att läggas ner. Går förslaget igenom i dag kan några dementa patienter tvingas flytta till ett äldreboende i Lyrestad, två mil norr om Mariestad.
Det är socialnämnden i Mariestad, som i kväll tar beslut om Solgläntans äldreboende ska läggas ner. I så fall försvinner 21 platser inom äldreboendet. Vårdpersonalen protesterar i dag mot nedläggningsplanerna, som upprör också patienternas anhöriga. Orsaken till att politikerna vill lägga ner Solgläntan är det galopperande underskottet i budgeten. Trots att det bara gått två månader så pekar prognosen redan på nio miljoner kronor i underskott i socialnämndens budget i år. Orsaken är bland annat dyra vårdplaceringar av ungdomar med drogproblem. Huvudförslaget att lägga ner Solgläntan innebär att de dementa patienterna flyttas till övriga äldreboenden, bland annat till Bjurliden i Lyrestad. Fördelen enligt socialchefen är att vårdpersonal då inte måste sägas upp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".