Skövde

Gruset kan inte återvinnas

1:26 min

Gruset som ska sopas upp från gatorna när våren är här kommer inte att återanvändas. Gruset är så förorenat att det måste sorteras.

I år har det lagts ut ungefär 3 000 ton grus på Skövdes gator och torg. Det motsvarar ungefär 3 000 vändor med traktor och spridare och är betydligt mer än vanligt.

Under tre aprilveckor ska allt grus tas upp, men vart tar det vägen? Hans Cederlund på tekniska förvaltningen vet.

Miljöfarligt
– Det är ju så att vi inte får återanvända det på grund av att det finns så mycket miljöfarliga medel i sanden som vi sopar upp och det är glas och andra partiklar också. Tidigare har vi lagt ut det i motionsspår bland annat, men det kan vi inte göra längre.

– Gruset samlar vi upp och vi lägger det i en bullervall som vi bygger längs Östra leden, och är det mycket föroreningar i det gruset så lägger vi det på vår kretsloppsstation, där vi sorterar ut asfalt och betong bland annat.

Inte populärt
Men att plocka upp grus överallt i Skövde är inte alldeles enkelt och inte populärt heller för den delen.

– Det svåra är ju att vi ska ta oss fram på gator där det finns bilar parkerade, och vi har ju en del problem med att det kanske ryker lite, men vi vädjar till allmänheten att man ska ha en viss förståelse.

– För staden blir fin efter de här tre veckorna, säger Hans Cederlund.

Janne Gustavsson
jan.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista