Dafgårdsanställda lämnar facket i protest

Ett fyrtiotal anställda på Dafgårds livsmedelsfabrik i Källby är mycket besvikna på Livsmedelsarbetareförbundet. Det nya kollektivavtalet betyder nämligen en lönesänkning på upp mot  600 kronor i månaden.
- Blir det ingen ändring kommer vi att lämna facket. Det känns inte kul att stödja en organisation som sätter knivar i ryggen på oss, säger Stefan Byman som jobbar på Dafgårds.

Det nya kollektivavtalet för livsmedelsarbetare blev klart första maj, men det är först nu som man på Dafgårds  reagerar på vad det kommer innebära.

Avtalet innebär en ny modell för OB-tillägg och för de som arbetar mycket på obekväm arbetstid kan det nya avtalet betyda 600 kronor mindre i plånboken varje månad. Den delen av personalen är nu mycket besvikna på sitt fackförbund och ett fyrtiotal anställda har nu skrivit på en protestlista med hotet att om inte avtalet rivs upp så tänker de gå ur facket.

Men enligt vice klubbordföranden på Dafgårds, Jan Dahl är det nya avtalet trots allt bättre för det stora flertalet.
De bitar i avtalet som de anställda klagar över menar han att man lokalt nu förhandlar om. 
- Vi försöker lösa det här så att alla ska få det bättre, säger Dahl till SR Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista