Svenska löner för litauiska arbetare

Det blir ingen blockad varken mot det litauiska företaget Onuris eller verkstadsföretaget Vreten AB som hyrt in underbetalda arbetare.
Men fackförbundet Metall tänker fortfarande stämma Vreten på rekordstora skadestånd.

Det var förra veckan som det blev offentligt att fem litauiska arbetare betalades med 38 kronor i timmen för att arbeta på verkstadsföretaegt Vreten AB utanför Skövde.

Arbetarna omfattades inte av något svenst kollektivavtal, något som Metall reagerade på och hotade att sätta både det litausiaka företag som anställt arbetarna och Vreten AB i blockad.

Nu har det litauiska företaget Onuris fått medlemskap i arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen och går därmed under svenskt kollektivavtal. I och med det så är hotet om blockad över och Metall ska istället förhandla med Onuris om de litauiska arbetarnas löner så att de kommer upp i nivår med svenska löner. 

Metall har däremot inte släppt sin planer på att stämma Vreten AB på ett rekordstort skadestånd för brott mot medbestämmandelagen när de från första början tog in de litauiska arbetarna. Hur stort skadestånd fackförbundet kommer begära vill inte Erik Andersson, chef på Metalls avtals- och arbetsrättsenhet, säga innan juristerna skrivet klart anmälan till arbetsdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista