Åke Larsson med protestlistorna. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg, Sveriges Radio
Varola

Stenbrottet delar byn

1:43 min

Planer på att bryta sten i byn Hallum i Varola väcker starka känslor. Meningarna går isär om det är en bra idé eller inte att låta ett företag bryta sten i byn.

Anita Boij vill inte se att det leder till en grannfejd.

- Jag tror att det väcker starka känslor när det ska bli sådan här stenbrytning. Mycket oro och känslorna svallar för många.

Har du själv tagit ställning i frågan?
- Ja, det har jag. Jag känner oro för trafiksäkerheten.

Protestlistor går runt
Många grannar till den planerade bergtäkten reagerar starkt. En protestlista har gått runt i byn och 54 personer har skrivit på. Nu skickar de sina synpunkter till Länsstyrelsens miljöskyddsenhet. Föräldraföreningen i Varola kommer också skicka en synpunkt dit. Anledningen är trafiksäkerheten för skolbarn i området.

Länsstyrelsen ska lyssna
Länsstyrelsen har tidigare yttrat sig och då varit positiva till idén att börja bryta sten i området. Jörgen Hammarström är biträdande miljöskyddsinspektör på länsstyrelsen.

- Det är viktigt att omgivningen är med. Syftet med det är ju att få fram omgivningens syn på det hela och det förekommer att man finner anledning att ändra något i det kommande beslutet.

Frågan är känslig i Varola och meningarna går isär. När mikrofonen är på vill inte man inte gärna inte yttra sig, för frågan har delat det lilla samhället.

Orolig för buller
Åke Larsson är en av dem som verkligen inte vill se att Skultorps Åkeri & Grus AB börjar bryta sten i Hallum i Varola.

- Vi känner oss trängda. Vi befarar att bullret kommer bli väldigt störande för oss. Hydralhammaren kommer dunka här hela dagarna.

Erik Holmlund

0500-77 30 38
erik.holmlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista