Felkopplat vattenledningsnät gav översvämningar i Vara

När åskregnet slog till mot Vara i veckan så fick minst ett dussin fastighetsägare källarna översvämmade.
Anledningen är felkopplade ledningar. Regnvattnet strömmade ner i avloppsledningar som inte var dimensionerade för sådana vattenmängder.
- Många som ringer är upprörda över att skadorna, säger kommunens vatten- och avloppschef, Stefan Tobiasson.

- Hittills har 15 fastighetsägare hört av sig och det kommer säkert att bli fler för många är bortresta nu, fortsätter han. 

2003 gjorde Vara kommun gjorde 2003 visade att flera hus hade felkopplade ledningar som inte skulle klara skyfall som de i tisdags. Men det är först efter att det nu blivit översvämningar som fastighetsägarna informeras om felet:

- Vi hade inte riktigt uppfattat att det kunde bli så här stora problem, svarar Stefan Tobiasson på fråga varför det dröjt så länge. 

Vem som för stå för kostnaderna när det gäller att lägga om ledningarna kommer troligen att skilja från fall till fall. Ledningssystemet är kommunens ansvar medan ledningarna är fastighetsägarnas. I nuläget går det inte heller att säga vad översvämningarna i källarna kommer att kosta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista