Kriminalvården skickar hem utländska fångar mot deras vilja

Kriminalvården har börjat skicka utvisningsdömda brottslingar tillbaka till sina hemländer - mot brottslingarnas vilja. 
Tidaholmsanstalten har hittills skickat hem fyra fångar och just nu pågår utredning om ytterligare ett tiotal.
- De har det bättre i sina hemländer där de talar språket och har nära till sina anhöriga. På så sätt har de lättare att återgå till ett vanligt liv efter strafftiden, säger Signhild Hansson som arbetar med rättsvårdsfrågor på Tidaholmsanstalten.

Det normala förfarandet för fångar som dömts till utvisning är att de avtjänar straffet här i Sverige och först därefter utvisas ur landet.

Men 2002 antog Europarådet en konvention som gör det möjligt att överföra en dömd person till dennes hemland mot dennes vilja. I första hand är det personer som dömts för grova narkotikabrott och varusmuggling som på det här sättet deporteras till hemländerna.

De flesta kommer från dom forna öststaterna. Bara i år har 21 fångar skickats hem, och sammanlagt har 39 personer fått åka sen konventionen trädde i kraft 2003.

Från Tidaholmsanstalten har fyra fångar skickats iväg och utredning pågår om ytterligare ett tiotal interner kan avtjäna sitt straff i hemlandet.

Enligt kriminalvårdstyrelsen har de 39 hemskickade fångarna sparat 70 miljoner kronor för Sveriges del. För Tidaholmsanstalten innebär det inga ekonomiska förändrinagr utan bara att det kommer en ny intern som.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".