Höjt straff för sex med barn

Göta hovrätt höjer straffet för en sexualbrottsling från Lidköpings kommun.
Han döms till fängelse i fyra månader för att ha förgripit sig på sina två styvdöttrar.

37-åringen dömdes i Lidköpings tingsrätt för sexuellt ofredande av underårig. Domen överklagades och när Göta Hovrätt nu ger sin dom så höjs straffet. Mannen får fyra månaders fängelse för brottet och döms även för sexuellt utnyttjande.

Mannen har förgripit sig på två styvdöttrar. Den yngre flickan var i tioårsåldern när han förmådde henne onanera åt honom och han förde också in fingrar i hennes könsorgan. Mannen har också vid ett flertal tillfällen rört vid den äldre flickans bröst med sina händer.

Den yngre flickans vittnesmål ogillades helt och hållet i tingsrätten som bedömde att flickan kunde ha missuppfattat övergreppen. Hon var vid tillfället för ung för att medverka personligen i rättssalen och medverkade därför via ett förinspelat videoband.

När saken prövades i hovrätten bedömdes flickan klara att vittna - och hovrätten bedömde att hon var trovärdig. Hennes vittnesmål har bidragit till att straffet höjts.Men åklagaren Boel Widenheim Eriksson är ändå inte nöjd:

- Fyra månaders fängelse är inte tillräckligt. Det borde ha blivit minst ett års fängelse eftersom mannen allvarligt kränkt barnens integritet, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".