1 av 4
2 av 4
Robert Seilitz. Foto: Sten Lillieström/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 4
Räddningstjänstens tillsynsprotokoll (klicka på bilden för att se hela protokollet). Del 1.
4 av 4
Räddningstjänstens tillsynsprotokoll (klicka på bilden för att se hela protokollet). Del 2.
P4 Skaraborg granskar skolors säkerhet

Nödutgången - en dödsfälla

Skolans brister har inte åtgärdats
1:36 min

Det är tänkt som en nödutgång, men i själva verket är det en potentiell dödsfälla. På Vadsbogymnasiet i Mariestad har man skruvat bort handtaget på ett fönster som ska fungera som en utrymningsväg.

I nästan var tredje skola i Skaraborg kan det finnas hinder att fly om en brand bryter ut. Det visar en granskning som Sveriges Radio gjort.

Vadsbogymnasiet i Mariestad är ett exempel, eller rättare sagt skräckexempel, på hur det inte ska se ut. Du kan själv se på filmen från skolans bildsal hur en utrymningsväg är blockerad och knappt synlig. Väl framme vid nödutgången visar det sig att handtaget till fönstret är bortskruvat. 

-- Det här är allvarligt. Jag trodde inte vi skulle hitta något sådant, säger Robert Seilitz på räddningstjänsten i Östra Skaraborg.

Problem i flera salar
I skolans byggplan står det att det ska finnas en nödutgång i bildsalen och det finns det, men den skulle inte göra någon nytta i ett skarpt läge. Snarare tvärtom.

Under rundgången i skolan visar det sig att fler lokaler saknar nödutgångar. Intill bildsalen ligger en musiksal, där finns också ett par lärarrum och en replokal. Men ingen nödutgång.

– Det är en bra fråga hur man tar sig ut härifrån. För här hittar vi ingen annan utgång än den vi kom in genom, konstaterar Robert Seilitz.

Rektorn lovar att allt är åtgärdat
Vid en tillsyn tillsammans med räddningstjänsten för knappt ett år sedan (du kan läsa hela protokollet som finns här intill) uppmärksammades en rad brister som utbildningschef Thomas Klüft intygade var åtgärdade.

Även Mikael Hedqvist, en av rektorerna på Vadsbogymnasiet, menar att bristerna är åtgärdade.

Men i bildsalen där Monica Gallon har lektion är bristerna alltså påtagliga.

– Vi har inte fått några direktiv att det här ska åtgärdas. Man tänker väl att det händer inga bränder här, säger hon.

Handtaget på plats
Nu på onsdagsmorgonen, efter att P4 Skaraborg uppmärksammat den farliga nödutgången, har en vaktmästare skruvat dit handtaget på det låsta fönstret igen. Utbildningschefen Thomas Klüft förstår inte varför handtaget hade tagits bort, säger han i en intervju nu på morgonen.

Han lovar också att skolan ska skärpa sina rutiner när det gäller brandsäkerhet och brandskydd.

Brister på fler skolor i Skaraborg
Vadsbogymnasiet i Mariestad är långtifrån ensam om att ha ett dåligt brandskydd.

I räddningstjänstens protokoll för skolorna i Skaraborg noteras omfattande brister. I ungefär en tredjedel av skolorna finns det utrymningsvägar som är blockerade. Förutom det handlar det om soptunnor invid väggar, saknade rökdeckare, reservkraft som inte fungerar och skyltar som inte finns.

2004 fick alla fastighetsägare huvudansvaret för brandsäkerhet. Sedan dess har Räddningstjänstens kontroller på skolor minskat i omfattning.

Räddningstjänsten vill inte kommentera
Chefen för räddningstjänsten i Östra Skaraborg, Göran Anderberg vill inte kommentera P4 Skaraborgs uppgifter om bristade brandsäkerheten på skolorna.

Enligt Göran Anderberg så vet räddningstjänsten inte idag hur brandsäkerheten sköts, eftersom ansvaret för brandsäkerheten ligger på fastighetsägare och skolchefer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".