1 av 2
Claes-Göran Borg (V), regionpolitiker, är nöjd med att fullmäktige gick på hans linje. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Förslaget att elektrifiera Kinnekullebanan ska nu utredas. Foto: Arriva.
Skaraborg

Kinnekullebanan kan rustas upp

En elektrifiering av Kinnekullebanan har kommit ett steg närmare att bli verklighet. Regionfullmäktige har beslutat att inleda en förstudie om att rusta upp och elektrifiera Kinnekullebanan, som bland annat går mellan Mariestad och Lidköping och vidare mot Herrljunga.

Det var vänsterpartisterna Sören Kviberg och Claes-Göran Borg som föreslog förstudien i en motion till regionfullmäktige.

Bakgrunden är att resandet på Kinnekullebanan har ökat de senaste åren, och tågen där skulle kunna användas av ännu fler. 140 000 skaraborgare bor i närheten av Kinnekullebanan.

Om Kinnekullebanan var elektrifierad, så skulle den dessutom kunna användas som ett alternativ när det är problem med Västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg.

Motståndet bröts
Regionstyrelsen var dock kallsinnig till förslaget och ville inte göra någon förstudie av just Kinnekullebanan. Styrelsen menade att en översyn av alla järnvägar i regionen redan är på gång.

Men när regionfullmäktige var samlat i går blev tongångarna annorlunda. Partierna i den borgerliga alliansen var plötsligt med på förslaget, och beslutet blev att en förstudie ska genomföras om elektrifiering och upprustning.

– Det var ett glädjande beslut, säger vänsterpartisten Claes-Göran Borg från Lidköping till P4 Skaraborg.

– Det är Trafikverket som sedan beslutar om pengar till upprustning av järnvägar, men finns det en enig region bakom Kinnekullebanan, så väger det tungt i slutänden, menar Claes-Göran Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".