1 av 2
Tomas Andersson, räddningstjänsten. Foto: Sten Lillieström/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Tomica Roth har barn på Vinningaskolan. Foto: Sten Lillieström/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
P4 Skaraborg granskar skolors säkerhet

Tvingas välja bort tillsyn på skolor

"Vi har knappa resurser för tillsyn"
1:42 min

Senaste tillsynen av brandsäkerheten på Vinningaskolan gjordes för åtta år sedan. Räddningstjänsten i Västra Skaraborg saknar resurser, och det drabbar fler skolor.

Det är stora skillnader på brandsäkerhetskontroller i Skaraborgs skolor. Det visar Sveriges Radios granskning.

Räddningstjänsten i öster gör betydligt oftare kontroller än den i väster. I Lidköping till exempel har hälften av skolorna inte haft tillsyn av Räddningstjänsten sedan 2004.

– Eftersom vi har knappa resurser för tillsyn gäller det att försöka vara så effektiva som möjligt och lägga våra resurser där vi tror att de gör mest nytta. Vi prioriterar tillsyn på flerfamiljshus, säger Tomas Andersson, tillförordnad räddningschef.

Många skolor har brister

Enligt de tillsynn som gjorts i östra Skaraborg framkommer det att många skolor har brister i brandskydd.

Hur det ser ut på skolorna i väster är svårt att ha en uppfattning om eftersom så få tillsyner har gjorts. I till exempel Essunga så har ingen skola kontrollerats av räddningstjänsten sedan 2004. I Lidköping knappt hälften.

Vinningaskolan fick besök senast för åtta år sedan, 2003. Rektorn där, Susann Johansson, känner sig ändå säker.

– Men om du frågar mig vad som behöver åtgärdas ur brandsäkerhetssynpunkt så har jag inte den kompetensen att bedöma det. För att svara på det måste jag ha hjälp av räddningstjänsten, säger Susann Johansson.

Trygg förälder

Tomica Roth är förälder med barn på Vinningaskolan. Också hon känner sig trygg.

– Skolan ligger på markplan, det är öppningsbara fönster och jättemånga dörrar så jag tror faktiskt de kommer ut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".