Försvarminister Sten Tolgfors. Foto: Scanpix.
Efter vår granskning

Tolgfors: Skolornas brandtillsyn måste bli bättre

"Skolbränder kostar 300 miljoner varje år"
2:05 min

Försvarsminister Sten Tolgfors vill nu se att tillsynen över skolornas brandskydd blir bättre.

P4 Skaraborg har tidigare rapporterat om flera brister gällande utrymningsvägar och brandlarm samtidigt som flera skolor inte haft tillsyn alls på flera år: På skolor som Sveriges Radio har besökt har utrymningsvägar varit blockerade, även om skolledningen meddelat Räddningstjänsten att deras brandsäkerhet inte brister.

Det är kommunens ansvar genom brandförsvaret att bedriva tillsyn vid skolorna. Men som Sveriges Radios granskning av 218 kommuners tillsyn visat kan det dröja. En av tio skolor har inte haft tillsyn på över sex år och i flera kommuner som Mora och Lidköping rör det sig om hälften av skolorna.

Skolbränderna kostar samhället minst 300 miljoner varje år. För två år sedan var kostnaderna uppemot en miljard, enligt regeringen.

Vill ha förbättringar
Försvarsminister Sten Tolgfors, med brandförsvaret som ansvarsområde, vill att tillsynen blir bättre.

– Tillsynsåtgärder sker oftast sker någonting redan har hänt. Jag tror att det är viktigare att tillsynen är bredare än så, säger Sten Tolgfors.

Tillsynen borde bli bättre, alltså?
– Vi tittar på behörighetskraven för inspektörer, samt utbildning och vidareutbildning för kommunens inspektörer. Därtill tittar vi även på länsstyrelsen möjligheter till tillsyn gentemot kommunerna, både när det gäller vilka resurser länsstyrelsen själv avsätter och ambitionen, säger Sten Tolgfors.

Öppnar för lagändring
Antalet tillsynsbesök skiljer sig också stort mellan kommunerna och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har därför fått regeringsuppdraget fram till juni att utreda hur tillsynen ska bli mera likvärdig.

Före 2004, då skolorna själva fick mer ansvar för sitt brandskydd, var regelbundna tillsynsbesök fastställt i lagen. Detta kan bli aktuellt att införa igen, säger Sten Tolgfors:

– Jag skulle vilja att Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap tittar på det här som ett alternativ för att få upp regelbundenheten i brandskyddstillsynen, säger Sten Tolgfors.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".