Underhållet på järnvägen är eftersatt. Foto: Anna Nyberg/P4 Skaraborg
Skaraborg

Felen på järnvägen får vänta

"Vi har inte tillgång till material"
1:29 min

Drygt hälften av alla fel och brister på järnvägarna i Skaraborg åtgärdas för sent visar en granskning som Sveriges Radio gjort. I många fall har det tagit flera dagar, eller till och med veckor, att rätta till akuta fel.

Bara i Trafikverkets region väst saknas två miljarder kronor för järnvägsunderhåll, något som resulterat i det stora antalet fel som inte åtgärdats inom Trafikverkets egna tidsramar.

Benny Harryson på Trafikverket i Falköping säger att det visar sig i sämre underhåll.

– Det beror bland annat på att vi inte har tillräckligt med material.

Saknas bultar
Felen som upptäckts vid besiktning av banorna är till exempel spårväxlar som är ur funktion, bultar som saknas, eller att sliprarna under rälsen är slitna, säger Benny Harryson.

– De kan vara uttjänta och eftersom behovet inte alltid är akut blir underhållet eftersatt.

Skjuter upp
En annan anledning till att felen inte åtgärdas i tid är att besiktningsmännen enligt egna bedömningar kan göra undantag, och skjuta upp underhållet.

– Det kan vara sådana fel man kan vänta med och därför vänta tills det bli fler fel som man kan rätta till under samma tillfälle istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".