En avhandling beskriver förlossningspsykoser. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Sjukvård

Mammor i psykos måste upptäckas innan det är för sent

"Psykosen kan komma snabbt"
1:36 min

Varje år drabbas en handfull kvinnor i Skaraborg av förlossningspsykos.  Falköpingssjuksköterskan Inger Engqvist har studerat vad som händer när kvinnor som fött barn plötsligt förändras.

Sjuksköterskan Inger Engqvist har gjort en avhandling i ämnet  förlossningspsykos - en avhandling som började gro i henne efter flera möten med kvinnor som drabbats.

– En kvinna frågade mig om jag inte såg att hennes lille pojke var hårbeväxt och att hornen var på väg att växa ut genom pannan - så här kvinnan och hennes barn sin första tid tillsammans.

Drabbar ett fåtal
Inger Engqvist har under tio år studerat det tillstånd som kallas förlossningspsykos. Ett tillstånd som drabbar ett litet fåtal på en eller två på tusen nyblivna mammor. Men när det händer är det allvarligt och ofta plötsligt.

– På bara någon timme kan man gå från att vara frisk till fullständigt psykotisk.

Fem procent av dem som drabbas tar sitt eget liv, och fyra procent tar livet av sitt eget barn.

Orsak
Orsakerna bakom är inte klarlagda, och kan vara flera. De med psykisk ohälsa i familjen drabbas lättare. Långdragna förlossningar och dålig sömn kan också bidra till att mödrar drabbas av vanföreställningar, och tar avstånd från sitt eget barn.

Inger Engqvist hoppas nu att hennes avhandling ska ge en bättre beredskap för att hantera och förebygga förlossningspsykoser. 

– Vi måste kunna ta upp frågan om förlossningspsykoser med både kvinnor och män och berätta vart man kan vända sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".