Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pontus Hübinette, här tillsammans med sin bror Lucas, totalförlamades i olyckan. Foto: Lisa Andersson/P4 Skaraborg Sveriges Radio/Arkivbild
K3 i Karlsborg

Kritik för uteblivet stöd till skadad soldat

Per Ingemarson, K3: ”Vi har fått berättigad kritik”
1:39 min

En utredning har visat att rutinerna brast på K3 i Karlsborg, efter att Försvarsmakten missade att ta hand om den svårt skadade soldaten Pontus Hübinette.

Det var i augusti 2007 som soldaten Pontus Hubinette från K3 i Karlsborg blev förlamad från halsen och ner efter en bilolycka i Afghanistan.

Efter olyckan fick han kämpa hårt för att få rehabilitering.

Utredningen som Försvarsmaktens utredningskommission har gjort visat att hanteringen av den skadade soldaten brast i alla led.

"Man blir förvånad"
Säkerhetsinspektionens chef Anders Samuelsson är inte nöjd med vad utredningen visade.

– Det är klart man blir förvånad. Jag trodde att vi kunde hantera sådana här situationer bättre. Jag tycker att vi alla i försvarsmakten, från högkvarter, personalcenter till förbandet ska känna att vi inte har gjort bra ifrån oss i den är frågan.

Utredningen kan inte peka på exakt vad som gick fel i Pontus fall.

– Det är en mängd olika fel, det går inte att säga exakt vad det beror på, utan det är på en mängd håll och kanter som vi skulle kunna ha gjort det här bättre, säger Anders Samuelsson.

Rutiner saknades
Men klart är att det inte har funnits några rutiner på K3 för hur man tar hand om svårt skadade soldater. Dessutom har hjälpen varit ostrukturerad och ingen dokumentation har gjorts.

- Vi har fått berättigad kritik i ett antal fall. Vi har tillsatt en grupp och ska gå igenom rapporten, säger Per Ingemarsson, informationschef på K3.

Per Ingemarsson konstaterar att man inte har haft riktigt klart för sig vem som har rehabiliteringsansvaret.

- Landsting och kommun är helt ansvariga för den medicinska rehabiliteringen. När det gäller den sociala rehabiliteringen ligger huvudansvaret på oss. Där tror jag att det har skett förvecklingar för att man inte visste bättre.

K3 har fram till september på sig att meddela hur man ska undvika att något liknande inträffar igen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".