Inom några dagar kan politkern Johan Abrahamssons svartcamping komma att bli godkänd. Foto: Camilla Karlsson / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Mariestad

Nära dagen D för politikers svartcamping

Granne: ”Att få en camping så nära inpå har jag inte varit nöjd med”
1:24 min

Moderaten Johan Abrahamssons svartbyggen på sin camping utanför Mariestad kan vara på väg att bli tillåtna. Grannen Sten Moberg är kritisk.

Tvisterna kring Johan Abrahamssons camping på det strandskyddade området vid Vänern har blivit en utdragen process. Tre gånger har han ansökt om dispens från strandskyddet och fått avslag. Under årens lopp har husvagnar och villavagnar ändå börjat dyka upp på det strandskyddade området. Sten Moberg som bott i området i 40 år är inte imponerad: 

– Jag har haft en åkermark och en vy över sjön som utsikt. Att sedan få en camping så nära inpå har jag inte varit nöjd med och det har jag reagerat på.  

Ändrade regler av öppning
Länsstyrelsen har polisanmält svartbyggena och Abrahamsson har fått böter för miljöbrott, men 2009 kom en ny lag om strandskydd, som bland annat innebär att ärenden ska hanteras mer av kommunerna. För Abrahamsson blev det öppningen… 

Tidigare i vår beslutade Mariestads kommun att låta moderata oppositionsrådet Johan Abrahamsson bygga sin camping. Just nu granskar länsstyrelsen kommunens dispens och i nästa veckas meddelas beslutet som kan innebära att svartbyggena blir vita. 

– Jag vill inte ge någon kommentar förrän överklagningstiden är över, säger Johan Abrahamsson.

Om du får avslag, kommer du att överlaga då? 

– Det får jag återkomma om, säger Abrahamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".