50 frivilliga jobbar på nya sjöräddningen i Karlsborg

Sjöräddningssällskapets senast startade räddningsstation har i sommar öppnat i Karlsborg vid Vättern.
Ett femtiotal frivilliga karlsborgsbor har redan engagerat sig i den nya sjöräddningsstationen.
– Det fordras en väldigt massa olika människor, inte bara båtfolk, säger Göran Sundström, en av initiativtagarna till stationen. 

Den ideella föreningen Sjöräddningssällskapet har sedan tidigare sjöräddningsstationer för Vättern i Vadstena och på Visingsö.

Tidigare i år blev det klart att Karlsborg skulle få en ideellt driven sjöräddningsstation.

Det hela började för två år sedan då Försvarets Materielverk avvecklade sin båtverksamhet. I och med det försvann en stor räddningsresurs från Vättern.

Rekryteringen av personal till den nya stationen har gått utan problem. Förutom båtkunniga, motorkunniga och sjukvårdspersonal behövs det vaktmästare, ekonomer och administratörer.

Sedan i maj finns räddningsbåt 706 i Karlsborg. I går var besättningen på sex-sju personer ute och övade i norra Vättern.

– Nu måste vi lära oss att hantera båten i kritiska lägen och bli samtrimmade, säger Göran Sundström.

Från och med nästa sommar ska det finnas fyra båtbesättningar, som ska ligga jour dygnet runt för att hjälpa människor i sjönöd. Innan dess väntar en intensiv utbildning för de inblandade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista