1 av 2
Örjan Jonsson driver Melldala trädgård. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Marianne Lenngren har designat en trädgård åt Ann Johansson. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skaraborg Direkt

Trädgårdsbranschen växer så det knakar

Marianne Lenngren: ”Det ökar hela tiden”
5:55 min

10,4 miljarder kronor köper vi trädgårdsväxter för varje år. Det gör Sverige till ett av de länder som satsar allra mest på just trädgård. Det blir också allt vanligare att få sin trädgård designad av ett proffs. Även om det kostar.

Marianne Lenngren är trädgårdsdsdesigner och driver sedan elva år en egen firma. Hon märker att allt fler vill ha hjälp med sina trädgårdar.

– Många vänder sig till mig och säger att "nu orkar vi inte längre, nu vill vi ha hjälp", säger hon. Det kan vara svårt att få ordning på alla färger och former och att veta vilka växter som fungerar i vår klimatzon.

Ann Johansson från Skövde är en av dem som fått sin trädgård omgjord. Arbetet började för ett år sedan och är snart avslutat.

– Så som vi har planerat det är det väldigt lättskött, säger hon. Det ska inte vara växter som man måste vattna varje kväll.

Enkelt, stilrent och lättskött har varit de senaste årens trädgårdstrend, mycket för att matcha de hus som byggs nu i så kallad nyfunkisstil. Men Marianne Lenngren anar en annan trend runt hörnet.

– Det börjar luta mer åt färg, tycker jag. Mycket orange och 80-tal. Retrotrenden tror jag är något som kommer stort. En annan trend är att många vill odla sina egna grönsaker.

Kostnaden för att anlita en trädgårdsdesigner sträcker sig från omkring 15 000 kronor för en ritning till betydligt mer om man vill att designern ska göra hela arbetet. Men Marianne Lenngren har tips för den som tycker att det blir dyrt och hellre gör jobbet själv.

– Tänk på att bygga upp trädgården som ett hus med olika rum, säger hon. Sedan kan du möblera rummen med växter. Och ställ inte en ölandstok ensam mitt på gräsmattan! Ingen skulle ju ställa en ensam fåtölj mitt i ett rum. Man får tänka lite: "Hur möblerar vi?"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".