årets utbrott av RS-viruset är det värsta på 30 år. Foto: Hasse Holberg / Scanpix.
Efter den långa vintern

Ovanligt många bebisar sjuka i RS

"Den gångna helgen har varit ansträngd"
1:21 min

Den senaste tiden har fler bebisar än vanligt fått kopplas till en maskin som hjälper dem att andas. Årets utbrott av spädbarnsviruset RS är det värsta på 30 år.

Det börjar som en vanlig förkylning men efter tre dagar börjar andningssvårigheterna och barnet får kippa efter luft.

Många blir sjuka och varje år dör något barn i Sverige av viruset. 

– Den gångna helgen har varit ansträngd. Vi har haft fem barn här som behövt andningsunderstöd som har spänt ut luftrören så det går att andas ordentligt. Jag har inte varit med om ett sådant här utbrott sen jag började som barnläkare 1980, säger Per Gustafsson, överläkare på barn- och ungdomsmedicin, till P4 Skaraborg. 

Ta inte med barnen
En lång kall vinter och virusmutationer tros ligga bakom det kraftfulla utbrottet, enligt Per Gustafsson som också berättar att Jönköping har haft ett liknande sjukdomsläge. I Göteborg fick man öppna en extra vårdavdelning för att klara trycket. På Kärnsjukhuset har extra personal fått kallas in för att klara av anstormningen. 

Per Gustafsson rekommenderar föräldrar till små barn att vara lite försiktiga med att ta med dem till stora folksamlingar:

 – Barn under sex månader är väldigt känsliga för infektioner så att ta med dem till kaféer eller shoppingcenter är ingen bra idé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".