Greta Borgström firar sin 107-årsdag i Mariestad i dag. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Mariestad

Äldsta skaraborgaren fyller 107 idag

”Jag vill veta och känna och ha med andra att göra”
3:33 min

Greta Borgström från Mariestad fyller idag 107 år. Efter Gretas eget önskemål planteras ett körsbärsträd på gården utanför Fredslunds äldreboende.

Det är dukat till fest på Fredslunds äldreboende utanför Mariestad. Jubilaren själv har nya kläder, en rödd dress på sig, för det är inte vilken dag som helst. Det är på dagen 107 år sedan som Greta Borgström föddes. 107 år låter lite mycket, tycker hon själv.

– Jag känner mig som en 7-åring, inte som en 107-åring! Jag vill veta och känna och göra saker.

Greta Borgström föddes den 26 april 1904, och växte upp med åtta syskon i Alvesta i Småland. Hennes pappa jobbade vid järnvägen och Greta beskriver honom som sträng. Mamman tog hand om barnen och hushållet.

Minns tillbaka
När Greta var elva år började det plötsligt ringa i alla kyrkklockor. Det var första världskriget som hade brutit ut. Greta är den nu levande äldsta Skaraborgaren. Av alla år hon upplevt, är de bästa minnena från 20-talet.

-- Då var jag med o hade föreningar och kalas och vi gjorde allt! Vi hade  folk som kom och underhöll och sådant, det var kul det må du tro.

Blev sjuksköterska i Mariestad
Som sextonåring flyttade Greta Borgström flyttade till Göteorg. Hon utbildade sig till sjuksköterska på St Jörgens sjukhus och arbetade inom vården i 16 år.

Hon träffade sedan sin make Einar. Han arbetade på Volvo och de flyttade senare till Mariestad. Tillsammans fick de två barn och idag har hon både barnbarn och barnbarnsbarn.

Piggt födelsedagsbarn
Hon är en glad 107-åring som fortfarande vet vad hon vill. Hon hör och ser lite dåligt och blir fort trött, men är fortfarande klar i tanken. För att orka med kalaset tar behöver hon vila en stund, men något särkskilt i 107-årspresent har hon inte önskat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".