1 av 4
Håkan Juholt vid sitt besök på Kärnsjukhuset i Skövde. Foto: Marie Schnell Forkman
2 av 4
Hjärtpatienterna Stig Pettersson från Karlsorg och Göte Nidsten från Tibro fick prata med Juholt. Foto Marie Schnell Forkman
3 av 4
Anna Johansson visar hur sjukhusets modell för att mäta och lösa problem fungerar. Foto Marie Schnell Forkman
4 av 4
Anne-Marie Larsson och Britt-Louise Ljungqvist på Hjärtmedicin passade på att prata sjukvård med partiledaren. Foto Marie Schnell Forkman
Regionval 2011

Juholt på första och enda besöket inför omvalet

Juholt svarar på lyssnarnas frågor
2:28 min

I dag besökte Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt Skövde. Det var hans första och enda besök i Skaraborg inför valet 15 maj.

Under dagen hann Håkan Juholt med ett besök i Skövde och ett i Borås. Och fler blir det förmodligen inte - varken här eller i övriga regionen. 

- Jag har varit i Göteborg och jag är här idag, i Skövde och Borås. Sen kanske jag hinner hit en gång till, men det vet jag inte ännu.

Varför inte mer?
- För att jag har otroligt mycket annat också. Men jag är här för att göra reklam för valet, för det är ett viktigt val.

Hur mycket brinner du för det här valet?
- Det är väldigt mycket som står på spel. Det är ett viktigt val, dels för de som jobbar inom sjukvården och för alla oss som någon gång tror att vi kommer att behöva sjukvården.

Borde det inte vara läge för dig att prioritera det?
- Jag gör ju det. Jag har ju till och med utmanat moderatledaren på en debatt här, vilket han inte ville ha.

Imponerad av problemlösning
Under det timslånga besöket hann han besöka avdelning 32, på Hjärtmedicin, där han hälsade på personal och patienter- med sjukhusfolk, media och säpovakter i hälarna.

Han fick lära sig mer om hur det system fungerar som sjukhusledningen har jobbat fram tillsammans med personalen, för att upptäcka och lösa problem inom vården. 

På en stor tavla spaltar man upp problem, som tex att många patienter uteblir från undersökningar, och sedan finns det en modell för lösning och uppföljning.

- Jag är jätteimponerad över hur man har lyssnat in personalens kompetens och idéer om förbättring. Jag gillade metoden, sade Håkan Juholt efteråt.

Offentlig vård viktigaste frågan
Håkan Juholt anser att den viktigaste frågan i regionvalet är den om offentlig eller privat vård.

- Jag tycker att frågan om att vi inte ska sälja ut våra sjukhus är oerhört viktig. Vi har sett att när det har skett inom skolans område så har det inte blivit bättre.

Men hur det kommer att gå i regionvalet för Socialdemokraterna, som i höstas backade tre procentenheter, det ville han inte sia om.

- Jag törs inte spekulera i valresultatet. Det viktigaste för mig är att få fler att ta ställning, att gå och rösta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".