Framgångsrik flyktingmottagning - trots kommunens farhågor

Den tidigare omstridda asylmottagningen Källebacken i Undenäs utanför Karlsborg fungerar nu så bra att Migrationsverket vill undersöka varför mottagningen är så framgångsrik för att kunna ha den som en förebild.
Och kommunen har delvis tvingats att förändra sin negativa inställning till förläggningen.

Källebacken var från början så omstridd att Karlsborg kommun sa nej till att ta emot asylsökande. Och kommunalrådet Peter Lindroth tycker fortfarande att det är ett riskfyllt projekt.
– Det kan ju hända saker som gör att det vänder fort, säger han. Men som det är nu är det ju en tillgång. Vi behöver mer influenser utifrån här i Karlsborg.

Kommunens farhågor om till exempel ökad brottslighet och ett hårt tryck på socialtjänsten har inte besannats, utan Källebacken har blivit en så välfungerade mottagning att Migrationsverket vill dokumentera vad som ligger bakom framgången.
Enligt de inblandade finns det många faktorer som spelar in: Dels är det en liten förläggning som bara tar emot upp till 19 familjer så de boende och de som jobbar där kommer varandra väldigt nära; dels är ett stort antal av invånarna i Undenäs engagerade i de asylsökande som faddrar, genom föreningslivet eller helt enkelt som grannar.
– Det är det till stor del deras jobb som gör allt fungerar så bra i Undenäs, säger Birgitta Brandberg på Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".