Några av de elever som fick tycka till om förslagen på nya bad i Vara i dag. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Vara

Slitna simhallar ska byggas om

"De där rutschkanorna tycker jag verkar kul"
4:43 min

Vara kommun ska satsa på nya bad. De två befintliga baden i Kvänum och Vara är slitna och nu ska de antingen renoveras eller leda till nybyggen. Tre förslag har nu presenterats.

I stora salen på Konserthuset i Vara lyssnar barn och ungdomar intresserat. Eftersom det framför allt är barn som besöker badhusen valde kommunen att bjuda in just dem för att diskutera framtiden.

I dagsläget finns två badhus i Vara kommun. Ett i Kvänum och ett inne i Vara. Så ser det ut att bli i framtiden med. Men hur de ska se ut är det ännu ingen som vet.

Däremot har arkitekten Per Pilerot tagit fram fyra olika förslag. Dels föreslås upprustning av de befintliga baden, men ett annat alternativ är en tillbyggnad på Allébadet inne i Vara, ett sista alternativ är ett splitter nytt badhus på obestämd plats i kommunen.

Upprustning av de befintliga baden går på mellan 30-40 miljoner, medan ett helt nytt badhus skulle kosta 130 miljoner att bygga. Av de fyra förslagen är det bara två som uppnår de önskemål kommunen har. Det är de två dyrare alternativen, nybygge, eller tillbyggnad av Allébadet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".