Arbetsmarknadsenheten i Skövde. Foto: Sten Lillieström/P4 Skaraborg Sveriges Radio
SKÖVDE

Skvallerbeskylld personal får årslön

”Det är ett klart brott mot tystnadsplikten”
1:30 min

Skövde kommun betalar 400 000 kronor för att bli av med en anställd på arbetsmarknadsenheten. Ytterligare en anställd lämnar sitt arbete frivilligt utan ersättning, efter att det upptäckts att praktikhandledare brutit mot tystnadsplikten.

Två anställda inom Skövde kommun lämnar sina tjänster på arbetsmarknadsenheten efter en uppgörelse med fackförbundet.

En av de anställda får omkring en årslön i avgångsvederlag. Den andra lämnar sin anställning utan ekonomisk ersättning.

Betalar årslön efter skvaller
Orsaken är att de båda berättat känsliga och privata saker om praktikanter på arbetsmarknadsenheten till andra praktikanter och därigenom brutit mot tystnadsplikten.

Håkan Hendeby är chef på personalavdelningen i Skövde kommun, säger att det är värt att betala för att personalen ska lämna sina jobb.

– Vi har hamnat i det läget att vi till och med tycker att det får kosta lite kronor för att lösa situationen. Det som hänt är ett klart brott mot tystnadsplikten, menar Håkan Hendeby.

Förde privata uppgifter vidare
Bakgrunden är att handledare på kommunens arbetsmarknadsenhet behandlat ska ha praktikanter illa - personer som samtidigt fanns inom kommunens socialpsykiatri. Exakt vad som sagts och vilka känsliga uppgifter som spritts vill Håkan Hendeby inte gå in på, men säger att det är privata uppgifter som lämnats i förtroende som har förts vidare till andra praktikanter.

Ytterligare en anställd riskerar att bli av med jobbet för brott mot tystnadsplikten.

– Från arbetsgivarhåll har vi målet och tanken att försöka lösa det sista ärendet också, den här veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".