1 av 2
Viljo Nousiainen och Patrik Sjöberg under DN-galan 1995. Foto: Jack Mikrut/SCANPIX
2 av 2
Förre friidrottaren Dag Wennlund gästade P4 Morgon Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Avslöjandet om sexövergrepp

Sjöbergs tränare var aktiv i Skövde

"Jag kände Viljo ganska väl"
8:26 min

Patrik Sjöbergs avslöjande att han utnyttjats sexuellt av tränaren Viljo Nousiainen skakar den svenska friidrotten. Både spjutkastaren Dag Wennlund från Mariestad och Lennart Svensson, IF Hagen, reagerar starkt på avslöjandet.

Den kände och numera avlidne friidrottstränaren Viljo Nousiainen uppges ha utsatt flera barn han tränat för sexuella övergrepp. Det kommer fram i den före detta höjdhopparen Patrik Sjöbergs bok som kommer ut i dag. Sjöberg säger att han utsatts för sexuella övergrepp under flera års tid.

Började i Skövde
När Viljo Nousiainen kom till Sverige från Finland var det till Skövde och klubben IF Hagen han kom. När P4 Skaraborg når ledaren Lennart Svensson, som jobbat ihop med Nousiainen i IF Hagen, säger han att han aldrig trodde något sådant kunde hända.

– Vi ordnade svenskt tävlingstillstånd för honom i Sverige för han kom direkt hit från Finland. Här i klubben var han aldrig själv med några ungar utan det var ju i grupp. Det är tråkigt det som har hänt.

Kände Viljo väl
Dag Wennlund tillhörde världseliten i spjut under Patrik Sjöbergs storhetstid och lärde känna Sjöberg och Nousiainen.

– Jag kände Viljo ganska väl, men de här uppgifterna slår ner som en blixt från klar himmel. Det var inget vi märkte eller kände till, men blir man utsatt för sådana här saker är det inget man berättar om, säger Dag Wennlund.

Skrek och svor åt honom
Han tycker att avslöjandet kan ge en förklaring till Patriks och Viljos relation.

– Det här kan förklara vissa saker som Patrik gjort och sagt mot Viljo. Han har varit fruktansvärt elak mot Viljo, skrikit och svurit åt honom offentligt, där omgivningen undrat vad det beror på men det kanske har sin förklaring, säger Dag Wennlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".