Johan Abrahamsson vid sin numer lagliga camping. Foto: Camilla Karlsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
MARIESTAD

Abrahamssons svartcamping blir laglig

”Jag är hemskt glad”
1:30 min

Mariestads oppositionsråd Johan Abrahamsson får ha kvar sin omstridda camping, som sedan flera år tillbaka varit ett olagligt bygge.

– Det bli korttidscamping ner till slänten, säger Johan Abrahamsson till P4 Skaraborg.

Det har varit en utdragen process, vad har du för kommentar?

– Jag tycker att det varit otroligt tråkigt och jag kan bara beklaga att det blivit som det blivit. Men idag är jag hemskt glad och tycker att varenda timme jag lagt ner har varit värt detta.

Flera avslag
Sen 2008 år har Mariestads moderata oppositionsråd Johan Abrahamsson drivit en olagligt byggd camping på strandskyddat område intill Vänern.

Gång på gång har länsstyrelsen avslagit hans ansökan om dispens från strandskyddet. John Dagobert på länsstyrelsen hanterar ärendet och menar att det är en lagförändring som gjort att campingen nu fått grönt ljus.

– Vi har tidigare prövat ärendet enligt den gamla lagstiftningen. Enligt premisserna som gällde då, ansåg vi inte att det fanns några möjligheter att ge någon dispens.

Lagändring ger grönt
2009 ändrades lagen om strandskydd och ansvaret hamnade hos kommunen, istället för hos länsstyrelsen. Kommunen sa ja till Johan Abrahamssons camping, trots strandskyddet. Det med hänvisning till att landsbygden ska bli mer levande.

Länsstyrelen har nu bestämt att inte ifrågasätta det beslutet.

Abrahamsson räknar med att vara igång med sin numer lagliga camping inom någon månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".