Hängflygare undsattes efter fyra timmars räddningsarbete

En glidflygare på Ålleberg utanför Falköping fastnade strax efter klockan ett på fredagseftermiddagen i ett träd 20 meter upp i luften.
En räddningshelikopter från Säve i Göteborg fick sättas in då den oländiga terrängen och kraftiga lutningen på platsen gjorde att Räddningstjänsten inte kunde komma åt mannen från marken. Först efter fyra timmars arbete undsattes mannen av ytbärgare i helikoptern.
- Jag är mest hungrig. Det är inte så farligt faktiskt. Får jag bara ordning på grejorna ska jag upp igen i morgon, sade flygaren Andreas Holgersson från Lidköping minuterna efter att han satt fötterna på marken.

Larmet om olyckan kom klockan 13.08. Eftersom mannen satt fast i ett träd på en brant med oländig terräng så blev räddningsoperationen mycket dramatisk. Ambulans och räddningstjänst fanns på plats, men kunde inte nå mannen på grund av hans utsatta läge högt uppe i trädet.

Räddningshelikoptern från Säve satte då in ytbärgare för att försöka rädda mannen från luften. Men även då uppstod problem då man oroade sig för att kastvindar från helikopterns rotorblad skulle blåsa ner mannen. Vid själva undsättningen behövdes också två försök, innan man slutligen kunde koppla loss flygaren från hans skärm och hissa upp honom.

Andreas Holgersson var efteråt oskadd, men alltså hungrig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".