Skara skolscens elever repeterar i slitna lokaler. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skara kommun

Ny borgen för skolscenen

"Vi behöver värme på vintern"
1:49 min

Skara kommun går i borgen för Skara skolscen. 4,5 miljoner kronor kommer användas för renovering av de slitna lokalerna.

Jonna Ljunggren går sista terminen på Skara skolscen och tror att pengarna kommer bli till stor nytta.

– Det behövs för både säkerheten och värmen. Det är lite kyligt.

Jonna Ljunggren har fullt upp med repetitioner. Hon spelar nämligen Fanny i Fanny och Alexander som har premiär på Skara skolscen den 2 maj.

Skara blir först i landet att sätta upp Ingemar Bergmans storfilm på scen.

Skolverksamheten har länge levt på en skör tråd med ekonomiska problem. I dag får eleverna själva betala en avgift på totalt 75 000 kronor för tre terminer.

Trygg framtid
I maj kommer Folkuniversitetet bli ny huvudman för skolan. Stiftelsen Skara skolscens ordförande Lennart Pettersson, tror det kommer trygga framtiden. Med de fyra en halv miljonerna ska man nu försöka skära ner på driftskostnader.

– Det viktigaste är att vi byter ut direktverkande el till ett fjärvärmesystem och byter ut ventilationen. Med det tror vi att vi ska minska driftskostnaden med hälften.

Stolt
Trots ekonomiska problem har Skara skolscen överlevt och antalet sökande ser ut att öka igen. Jonna Ljunggren tycker Skarabor och Skaraborgare ska sträcka på sig för det goda rykte skolscenen har.

– Jag har något att vara stolt över och jag kan stoltsera med med. Det tycker jag alla skaraborgare borde göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".