1 av 2
Petri Kariniemi tror på samarbetet. Foto: Jens Prytz
2 av 2
Victor Muller. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
SAAB/ Hawtai Motor

Nytt hopp för Saab-handlare

"Tror de kan bli väldigt starka ihop”
1:47 min

Saab Automobile undertecknat partnerskap med kinesiska biltillverkaren Hawtai Motor Group. Samarbetet kommer bli räddningen, tror bilhandlare i Skaraborg.

Det blev alltså den kinesiska nykomlingen på bilmarknaden, Hawtai, som blev Saabs nya samarbetspartner.

Enligt Dagens industri ger sammarbetet skuldtyngda Saab 1,5 miljarder kronor och Vd:n för Saab och Spyker, Victor Muller, beskriver samarbetet som Saabs räddning.

Väcker hopp
Muller får medhåll av Petri Kariniemi som är försäljningsansvarig för Saab på en bilfirma i Skövde och Mariestad.

– Vi hoppas att detta är räddningen. Äntligen kan vi få ut bilar från produktionen igen, det behövs för att ha kvar kundernas förtroende, säger Petri Kariniemi.

Hawtai är en relativt liten biltillverkare som har kapacitet att tillverka 200 000 bilar om året. Hawtai räknas inte ens till de tjugo största biltillverkarna i Kina. Men Petri Karineimi tror sammarbetet kommer gynna båda parter.

Överens imorse
Saab Automobiles bolagsledning satte sig imorse klockan halv åtta i möte, där ordföranden Victor Muller finns med per telefon från Kina, enligt uppgifter till TT.

I en första kommentar om affären säger Victor Muller:

"Med vårt partnerskap med Hawtai säkrar vi vår medellånga finansiering och det ger Saab Automobile en chans att komma in på den kinesiska marknaden. Det etablerar också ett teknologiskt partnerskap med en stark kinesisk biltillverkare".

Hawtai ska investera 120 miljoner euro i Spyker Cars som ska ge bolaget maximalt 29,9 procent av aktierna.

För att transaktionen ska kunna slutföras måste upplägget godkännas av kinesiska myndigheter, Europeiska investeringsbanken (EIB) och Riksgälden.

P4 Skaraborg
nyheterna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".