1 av 5
Glada kor i Böja som just släppts ut inför publik för första gången. Foto: Emma Svensson/P4 Skaraborg
2 av 5
Kosläpp i Böja. Foto: Emma Svensson/P4 Skaraborg
3 av 5
Kosläpp i Böja. Foto: Emma Svensson/P4 Skaraborg
4 av 5
Kosläpp i Böja. Foto: Emma Svensson/P4 Skaraborg
5 av 5
Ett 50-tal besökare kom för att se kossornas vårsprång. Foto: Emma Svensson/P4 Skaraborg
Böja

Kosläpp ska locka besökare till Böja

"Korna hoppar och skuttar hela tiden"
1:27 min

Att titta på kosläpp har de senaste åren blivit ett familjenöje. På gården Stommen i Böja mellan Skövde och Mariestad släpptes korna inför publik för första gången i år.

Bland de 50-talet besökarna fanns 7-åriga Caroline och Stina.

– Det är jätteroligt för korna hoppar och skuttar hela tiden. De blir så glada för att komma ut när de har varit inne i laudgården hela vintern, säger Caroline.

– De springer och galopperar, det är roligt att kolla på, berättar Stina.

Drygt 50 glada kor sprang ut ur ladgården på gården Stommen i Böja. Det galopperades, stångades och busades en bra stund.

EU-projekt

Det var första gången man bjöd in till ett kosläpp i Böja - och det som en del i Leaderprojektet "Se och göra i böja". Det är sponsrat av EU:s program för utveckling av landsbygden.

Totalt ska 12 aktiviteter genomföras under året som proejtket pågår. Bland annat ska man ha en skördefest och så har "Se och göra i Böja" fått en hemsida.

– Vi har många företag, föreningar och nyinflyttade som kanske inte känner till bygden så mycket. Vi vill samla ihop oss, säger Lollo Persson som är ordförande för projektet.

Hur kan kosläpp vara en del av det?

– Man lyfter saker som redan finns, det är så enkelt på det sättet att vi har så mycket att visa upp som man inte lyfter annars, som kosläppet. Och så kommer vi att fortsätta. Vi kommer att ha en hongungsfrukost med ett företag i byn som är honungsproducenter som ska bjuda på sina saker i en hage här. Man samlar folk, pratar och på så sätt blir man mer nyfiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".