1 av 2
Nermina Bekiri och Besljim Jahiri oroar sig för vad som ska hända om familjen blir utvisad. Foto: Linnéa Frimodig, P4 Skaraborg
2 av 2
Klicka på bilden för att se hela tabellen.
asylsökande

Svår situation för serbiska romer

”Jag är rädd, för vi har ingenstans att bo”
1:47 min

Många romer som söker asyl i Sverige får avslag. Hittills i år har endast en procent av asylsökande från Serbien fått stanna. Röda korset och Amnesty riktar kritik mot hur romerna behandlas när de kommer hit.

Bröderna Igzim och Besljim Jahiri flydde med sina familjer från hot och trakasserier, först från Kosovo till Serbien, sedan från Serbien till Sverige.

För två år sedan kom de från Serbien till Älgarås, men ska nu utvisas från Sverige.

– Vi hade inget liv i Serbien. Familjerna blev trakasserade, misshandlade och förnedrade av grannarna, berättar Besljim Jahiri.

Vågade inte gå ut
Polisen kunde inte skydda dem och till sist vågade familjerna inte gå ut. De tvingades leta i soporna efter mat tidigt på morgonen för att inte bli upptäckta, berättar han.

För en månad sen kom beskedet att Migrationsöveromstolen inte prövar familjernas ärende.

Besljim och Nerminas yngste son är bara ett halvår gammal och de är oroliga över att återvända.

– Jag är rädd för vi har ingenstans att bo, säger Nermina Bekiri.

Få får stanna
Många romer som flyr till Sverige från Serbien och Kosovo är i samma situation. Av 1 200 personer från Serbien som hittills i år sökt asyl har en procent fått bifall. För fem år sedan var den siffran 25 procent, enligt statistik från Migrationsverket.

Att diskrimineringen som romer utsätts för inte räcker för att få asyl i Sverige är något som Röda korset nu ifrågasätter.

– Om väldigt många upplever att man blir diskriminerad, då är frågan om det också ska kunna ses som ett skäl för att man har flytt och därmed som ett acceptabelt skäl för att få stanna i Sverige, säger Ewa Jonsson, projektledare på Röda korset.

Kritik mot Migrationsverket
Även Amnesty riktar kritik mot hur romerna behandlas. Efter att ha utrett flera ärenden ordentligt menar Amnesty menar att romer inte får den asylprövning som de har rätt till. 

– Enligt vår uppfattning skulle en del av de personer vars ärende vi granskat, ha haft rätt att stanna i Sverige, säger Medelaine Seidlitz som är jurist på Amnesty.  

Amnesty började granska romers ärenden då de såg att allt fler asylansökningar från Serbien och Kosovo bedömdes som ”uppenbart ogrundade” av Migrationsverket i Sverige. Migrationsverket menar då att det saknas skäl att få söka asyl här, men Amnesty menar att den bedömningen enbart ska ske om det är helt uteslutet att bli utsatt för någon typ av förföljelse i sitt hemland:   

– Det kan man inte säga om romer som kommer från Serbien och Kosovo, för vi vet att det är en särskilt utsatt etnisk grupp. Vi vet dessutom att det finns en ovilja och ibland en oförmåga att ge enskilda romer det skydd som de behöver, säger Medelaine Seidlitz. 

"Brist och fara"
Amnesty har tittat på ärenden, intervjuat asylsökande och anställda på migrationsverket och sett brister i bedömningen:

– När Migrationsverket ser att konstaterar att en ansökan är ”uppenbart ogrundad”, så resonerar man inte ens kring vad det är som är uppenbart. Det tycker vi är en stor brist och en fara, säger Medelaine Seidlitz.

För den asylsökande innebär bedömningen en stor rättsförlust. De får till exempel inte någon juridisk hjälp under den snabba processen:

– Man har inget som helst stöd i asylprocessen, inte för att framföra sin sak, framföra vad man riskerar i framtiden, ja processen i helhet, säger Medelaine Seidlitz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".