Falköping

Kortare köer när sjuksköterska tog över

1:47 min

På ett år har vårdköerna till endoskopier på Skaraborgs sjukhus minskat från tre månader till två veckor. Detta tack vare att sjuksköterskan Mariette Wirheim vidareutbildats i Blekinge.

I går examinerades hon för kolskopier på Falköpings sjukhus. 

– Det känns jättebra. Det har varit en lång period, så det är skönt att vara klar.

 Tidigare hade ni långa köer, hur ser det ut i dag?

– Nu har vi köer på två till tre veckor. Förut var det tre månaders väntetid.

Tar över läkaruppgift 
På endoskopienheten på Falköpings sjukhus görs omkring 2000 skopier per år. Med ett endoskop kan magen undersökas inifrån. En kamera fäst vid en böjlig slang förs in i kroppen och bilden visas direkt på en skräm. Via munnen kallas undersökningen gastroskopi, via ändtarmen, koloskopi.

 – Instrumentet är böjligt för att man ska kunna följa tarmen. Det är en obehaglig undersökning som kan göra ganska ont, men man får bemöta patienten och försöker göra det så bekvämt som möjligt. 

Vanligtvis är det läkare som utför endoskopier, men i Falköping har man alltså valt att satsa på en specialutbildad sjuksköterska.

Ökande behov
Blekinge tekniska högskola är den enda i landet som erbjuder vidareutbildningen. Intresset har varit svalt från sjukhus runt om i landet och det tycker professor Henrik Forsell är synd, för behovet är stort och ser dessutom ut att öka fram över.

– Absolut. Man har inte kapacitet att utföra alla skopier. Därför behövs den här utbildningen.