Skaraborg

Skövdeforskare testar utan djur

1:08 min

Ett forskarteam från Skövde har hittat en effektiv metod att göra allergitester på exempelvis smink utan djurförsök.

Det inte går att ersätta försök på djuren helt och hållet, men det finns alternativ som kan minska antalet djur som utsätts för kliniska tester. Detta är just vad EU-sponsrade företaget Nordic Biopharma i samarbete med finska och isländska forskare håller på med. 

 – Jag gillar inte att arbeta med djur, men jag kan tycka att det beror lite på vad det är för försök som görs, hur mycket djuret får lida och i vilket syfte. Djurförsök inom sminkindustrin är helt förkastligt, säger Sandra Karlsson, vd för Nordic Biopharma.

Vill sätta Sverige på kartan
Skövdeföretaget genomför tester på mänskliga celler och undersöker på så sätt om olika substanser skulle kunna framkalla allergier. Förutom att djur skonas så menar företaget att deras metod ibland ger än mer korrekt bild av hur en människa skulle påverkas av ämnet. 

Om två år inför EU ett totalförbud mot alla typer av djurförsök vid framtagning av smink. Sandra Karlsson tror att deras rön då bli starkt efterfrågade av kosmetikabranschen. 

– Dels så är det ett säljargument att sminket inte är testat på djur, dels skär det ner mycket på kostnaderna, säger hon.