Kanadagäss lortar ned badplatser

Den hittills så kalla och regniga sommaren har gjort det tomt på badande vid våra sjöar. Mänskliga badande vill säga.

Men några som invaderat en del badplatser runt om i Skaraborg är Kanadagässen. Och nu när solen tittar fram kan det vara obehagligt eller rent av farligt att bada.

Detta eftersom fågelspillningen kan göra människor sjuka.

Ja, den kalla sommaren har gjort att kanadagässen tagit över en del badplatser runt om i Skaraborg. Varannan vecka tas prover vid badplatserna och kanadagässens träck bidrar till ökade bakteriehalter i vattnet. Och proverna har visat att bland annat i Lidköping, Götene och Skara kommuner finns det en del badplatser som har fått tjänligt med anmärkning.

Det betyder att badvattnet inte är helt okey, men inte så farligt att man måste stänga av badplatsen. Men om man skulle få i sig för mycket av dom här bakterierna blir man magsjuk säger Lennart Kjellberg, miljöinspektör i Skara kommun:

- I första hand är det barn som drabbas, eftersom de har lättare att få sig kallsupar i samband med bad. Vuxna klarar sig oftast undan - så länge man klarar att bada med munnen stängd, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista