Fjorton döda hittills i år i trafiken

Hittills i år har 14 personer dött i trafiken i Skaraborg, det är den högsta siffran sedan Vägverket började utreda dödsolyckor. Nästan alla olyckor beror på den mänskliga faktorn, det säger Bosse Persson som är olycksutredare på Vägverket.

- Dödsolyckorna beror sällan på något tekniskt fel, mellan 95 och 98 procent beror på den mänskliga faktorn, säger Bosse Persson som är olycksutredare på Vägverket.

1997 började Vägverket utreda alla dödsolyckor med målsättningen att förbättra säkerheten på de platser där olyckor inträffat. På 7 av 10 av alla platser görs också förbättringar, det vanligaste är mindre åtgärder men en del vägar har byggts om till så kallade ”två plus en vägar”.

- Oyckorna har minskat otroligt på de sträckorna som vi satt upp vajrar på. Vi har inga dödsolyckor och bara få skadade där, säger Bosse Persson.

Men trots insatserna så har antalet döda i trafiken inte minskat så mycket som Vägverket hoppades när man började utreda dödsolyckorna.

- Man kör ju oftare berusad nu än man gjorde tidigare så dödstalen har sjunkit en del, men inte så mycket som vi hoppades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista