MARIESTAD

Dåligt betalt för feriejobb

1:30 min

Lönerna för feriearbetande ungdomar är överlag lägre i Skaraborg än på andra håll i landet. Mariestads kommun erbjuder bland de lägsta lönerna, 35 kronor i timmen.

En 17-årig tjej, som vill vara anonym, säger till P4 Skaraborg att hon är missnöjd med betalningen. Hon har haft feriepraktik i Mariestad och tycker att lönen var under all kritik.

– Det är slavlön! Man ska inte behöva sköta arbetsuppgifter under fyra veckor för 35 kronor i timman. De borde ge bättre lön och lika till alla. Utför man samma arbete i Mariestad som i Göteborg, så borde man få samma lön.

Rekommenderad ferielön finns
Fackförbundet Kommunal rekommenderar att ungdomar som feriearbetar får en lön på minst 59 kronor i timman om man är 17 år. Rekommenderad summa är 73 kronor i timman om man är 18 år.

Tord Forsell, arbetsmarknadschef på Mariestads kommun, visste inte att det fanns en rekommendation.

– Det har jag inte ens hört om. Jag har en påse pengar som ska gå till alla arbetsmarknadspolitiska åtgärder och så får vi se hur långt den påsen räcker. Den ska räcka till så många som möjligt, säger han.

Låga löner i hela Skaraborg
Det är inte bara i Mariestads kommun som ferielönerna är låga. Ingen av kommunerna i Skaraborg når upp till den ersättning som fackförbundet Kommunal rekommenderar.

I Skaraborg varierar ersättningen mellan 35 kronor i timman och 50 kronor i timman. I Stockholmsområdet, i Gävleborg och i Halland är ferielönerna som lägst 50 kronor i timman och som högst 95 kronor i timman.

– Någon rättvisa i det fallet finns inte. Det existerar inte, säger Tord Forsell.