REGIONVALET 2011

Ingen rusning till omvalet

1:33 min

Det har inte varit något rusning till valurnorna i Skaraborg. Prognoserna om ett lågt valdeltagande, runt 45 procent, ser ut att slå in.

I dag får 1,3 miljoner personer i Västra Götaland och delar av Örebro län möjlighet att rösta i regionvalet. Felaktigt godkända budröster, förtidsröster som inte räknades och väljare som inte tilläts rösta gör att regionvalet måste tas om. Det blir det största omvalet i Sverige någonsin.

Enligt färskaste uppgifterna från Sifo tidigt på söndagen får de rödgröna stärkt majoritet i regionfullmäktige: 48,6 procent, jämfört med de fyra allianspartiernas 42,7 procent.

Skillnad mot i höstas
I en vallokal i centrala Skövde, Kyrkans Hus, var det långt ifrån stressigt för de tre personer som tog emot röster. De kunde konstatera att det var stor skillnad mot ordinarie valet i höstas, säger Per Jussén, valordförande i valdistrikt Centrum i Skövde.

– Ja, det har varit lugnt! Endast ett tjugotal personer ännu. Det är en låg siffra, och jag tror inte att det blir så mycket mer här i dag.

För att få tiden att gå har den lilla styrkan valarbetare roat sig med vadslagning.

– Vi har ett litet vad om hur mycket det blir och jag har tippat cirka 40 procent. Men vi får hoppas att det blir många och att jag har fel.

Blygsam tillströmning
Även i stadshuset i Skövde var det blygsam tillströmning under söndagsmorgonen.

Christina Bäckström från Skövde röstade i stadshuset på förmiddagen. Hon tycker att det är viktigt att människor utnyttjar sin rättighet att gå och rösta.

– Egentligen var det ju onödigt att behöva göra det, men det är viktigt att göra det iallafall. Nu hoppas jag att de inte strular till det igen...

Örjan Nilsson lämnade också han sin röst på själva valdagen.

– Egentligen så skulle det inte behövas. De skulle ju inte ha klantat till det på det viset som de har gjort. Men på något sätt måste det ju rättas till.

Sura över misstaget
Han frågar sig om folk verkligen kommer att gå och rösta i omvalet. Han menar att många tycker att regionvalet i höstas borde skötts bättre.

– Mina vänner i stan säger "nääe, vad fasen ska jag göra det för - har de klantat till det får de reda ut det själva!"

Per Jussén och hans kollegor på Kyrkans Hus påpekar dock att många av dem som får lov att rösta i valdistriktet är unga. Hans förhoppning är att de ska dyka upp senare, under eftermiddagen.

Medan trion i vallokalen väntar på fler röstande finns det inte mycket för dem att göra. Men samtalsämnet dem emellan är självklart, skrattar Per Jussén.

– Det blir ju lite långtråkigt, men vi diskuterar politik!