Nytt valstrul

Valchefen: "Det värsta som kan hända"

1:47 min

Vallokalerna hade inte ens stängt då det kom rapporter om allvarliga fel i röstningen. Flera har inte fått rösta eftersom deras namn redan varit avprickade.

Trots att regionvalet i Västra Götaland togs om på grund av slarv till en kostnad av 40 miljoner kronor så blev det ändå inte helt rätt den här gången heller.

- Det är det värsta som kan hända, och orsakar gråt och förtvivlan. Det är väldigt trist, säger Bill Werngren, valchef i Göteborg.

Bill Werngren känner hittills till tre fall där namn redan varit avprickade.

När Berit Trygg kom till sin vallokal i stadshuset i Falköping kunde hon inte rösta. Hon hade redan gjort sitt val enligt noteringarna på vallokalen. Något som inte alls stämmer, enligt Berit.

– När man själv råkar ut för en sådan här grej undrar man ju om det hänt förut. Man kan absolut inte lita på resultatet nu, säger Berit Trygg till P4 Skaraborg.

Vad som gått fel är oklart, men det kan vara så att hennes namn strukits av misstag i röstlängden.

– Jag känner att det här valet inte är värt någonting, säger hon.

– Det är väl den mänskliga faktorn. Det är det enda vi kan skylla på. För ingen har någon förklaring till varför det blivit såhär, säger Kenneth Österberg som är valsamordnare i Falköping.

En liknande händelse ska ha inträffat i Rödbo, där blev två personer nekade att rösta då deras namn redan var felaktigt förprickade i röstlängden, skriver Göteborgs-Posten.

Även i Alingsås nekades en man att rösta av samma anledning.

Alla dessa fyra personer fick alltså vända från vallokalerna utan att få delta i valet.

– Vi har ju skrivit in det i protokollet vad som har skett och det finns dokumenterat.

Och vad betyder det?

– Ingenting mer än att dem (Länsstyrelsen) kan konstatera vad som har skett men det finns ingenting mer att göra tyvärr, säger Kenneth Österberg.